Breaking News
recent

Διακόσμηση σε στυλ country

Όποιο κι αν προτιμήσετε το γαλλικό, εκείνο της εγγλέζικης υπαίθρου, το αντίστοιχο σκανδιναβικό γνωστό και ως σουηδικόcountry ή το καθαρά αμερικάνικο, πρόκειται για το απόλυτα εξοχικό ύφος, ένα στυλ που χαρακτηρίζεται από φινέτσα και ιδιαίτερη σημασία στην λεπτομέρεια και που απευθύνεται κατά βάση σε κατοικίες στην ύπαιθρο, ενώ δύσκολα θα μπορέσετε να ενσωματώσετε αυτές ακριβώς τις λεπτομέρειες που παραπέμπουν στην ύπαιθρο και που κυρίως χαρακτηρίζουν το αυθεντικό country ύφος, σ΄ένα σύγχρονο διαμέρισμα στην πόλη.
Σε μεγάλα κομμάτια της μη αστικής ευρώπης
και στις περισσότερες μικρές πόλεις και χωριά της αμερικής, με μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές, είναι το πιο διαδεδομένο διακοσμητικό στυλ για λόγους όμως κυρίως λειτουργικότητας και εν συνεχεία αισθητικής.
Πολύ απλά γιατί εκείνα τα σπίτια και οι περιοχές που η ζωή τριγύρω και μέσα τους κυλά, σαν περίπου σ΄ένα σύγχρονο ...."σπίτι στο λιβάδι", εκεί υπάρχουν στην πραγματικότητα και δεν αποτελούν ...κινηματογραφικό σκηνικό όπως πιθανόν πιστεύουν κάποιοι, που θεωρούν τη "ζούγκλα" μιας μεγαλούπολης το μόνο ...φυσιολογικό και σύγχρονο περιβάλλον διαβίωσης. Επόμενο λοιπόν και οι ένοικοι αυτών των σπιτιών να επιθυμούν τα σπίτια τους να είναι και όμορφα αλλά κυρίως να εξυπηρετούν πρακτικά την άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση και τη γη καθημερινότητά τους και τον τρόπο ζωής τους, γι΄αυτό και το σύγχρονο country στυλ, σε κάθε του εκδοχή και παραλλαγή, χαρακτηρίζεται από την απουσία οποιουδήποτε στοιχείου πολυτέλειας.
Ίσως σε κανένα άλλο διακοσμητικό ύφος δεν θα βρείτε τόση κομψότητα και γούστο, βασισμένα όμως μόνο στο ξύλο και το ύφασμα και σε κανένα άλλο ακριβό και εξεζητημένο υλικό, γεγονός που το κατατάσσει στα πιο οικονομικά για να το υιοθετήσετε στυλ, με την προϋπόθεση όμως ότι πολλά από τα υφασμάτινα κυρίως αλλά και όχι μόνο στοιχεία του, θα είστε σε θέση να τα φτιάχνετε και να τα ανανεώνετε με ....τα χέρια σας.


Εξάλλου οι χειροποίητες κατασκευές κάθε μορφής, προφανώς ταιριάζουν και δένουν πολύ περισσότερο μ΄ένα τέτοιο ύφος απ΄ότι αν τοποθετηθούν σε λιγότερο "καθημερινούς" και γενικά "στημένους" διακοσμητικά χώρους.


Γενικά το country είναι ένα ύφος απλό, ρομαντικό, οικείο, ζεστό και ανοιχτόχρωμο ιδανικό για όσους πραγματικά αγαπούν την ενασχόληση με το περιβάλλον που ζουν, για ανθρώπους που περνούν αρκετές ώρες στο σπίτι, που αγαπούν την εξοχή και που κυρίως επικεντρώνονται στην απλότητα, την κομψότητα και την λειτουργικότητα και όχι την πολυτέλεια.
Αυτά φυσικά για το σύγχρονο συγκεκριμένο ύφος αφού το αρχικό γαλλικό country, απ΄όπου και προέkυψαν όλες οι μετέπειτα παραλλαγές, διέθετε αρκετά στοιχεία του κλασσικού ύφους και "αριστοκρατικές" λεπτομέρειες, που οι σύγχρονες όμως εκδοχές του έχουν σχεδόν εντελώς απαρνηθεί.

Μια συχνή "παρανόηση" από μέρους όσων το θεωρούν ελαφρώς "χαζοχαρούμενο" και ένα περίπου ...εκτός σύγχρονης πραγματικότητας και καθημερινότητας ύφος, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπερβολή κάποιων στοιχείων της αμερικάνικης τέτοιου τύπου διακόσμησης, με τις ...κολοκύθες, τα ...κοκκόρια :) και παρόμοια επιμέρους "εθνικά" σύμβολα να προβάλλονται σε τέτοιο βαθμό, που να κάνει κάποιους να πιστεύουν ότι αυτό είναι το country στυλ, άποψη που σαφώς δεν έχει όποιος έχει επισκεφτεί αγροτικά σπίτια, διαμορφωμένα σ΄αυτό το ύφος, σε χώρες της Ευρώπης.


Oι σύγχρονες παραλλαγές και αυτού όπως άλλωστε και όλων των διακοσμητικών στυλ στην πορεία του χρόνου πολλές, με σημαντικότερη διαφοροποίηση το "πέρασμα" από τα σκουρόχρωμα ξύλινα έπιπλα του αρχικού γαλλικού country στα πιο ανοιχτόχρωμα μέχρι το αποκλειστικά λευκό που πολύ συχνά χρησιμοποιείται ακόμα και σχεδόν αποκλειστικά.


Γενικά οι διαφοροποιήσεις αυτές προσαρμόζουν τα βασικά στοιχεία του στο είδος της κατοικίας που το συγκεκριμένο στυλ θα χρησιμοποιηθεί, αφού είναι προφανές ότι διαφορετικές είναι οι ανάγκες και οι "αναφορές" μιας αμερικάνικης φάρμας ή ενός ράντζου από εκείνες μιας εξοχικής κατοικίας κάπου σε μια εγγλέζικη ή γαλλική επαρχία. Εκτός από τις διαφορετικές "ρίζες" του country στην κάθε περίπτωση, διαφέρει αισθητά και η καθημερινή ζωή μέσα σ΄αυτά που ανάλογα και αντίστοιχα διαμορφώνει και το εσωτερικό τους.


Πρόκειται στην ουσία για ένα γενικά "χωριάτικο" διακοσμητικό ύφος και φυσιολογικά διαφοροποιημένο από χώρα σε χώρα ανάλογα και με το πως είναι διαμορφωμένο γενικώς ανά τον κόσμο αυτό που αποκαλούμε ..."χωριό".


Στις σύγχρονες παραλλαγές του και σε σπίτια σε όχι καθαρά αγροτικές περιοχές, το συγκεκριμένο ύφος εξακολουθεί να δανείζεται σημεία του κλασσικού στυλ σε ότι αφορά κυρίως τις γραμμές των επίπλων, αλλά χωρίς όλα τα υπόλοιπα "βαριά" διακοσμητικά στοιχεία, όπως επίσης αποτελεί την βάση γι΄αυτό που αποκαλείται coastal ύφος και αφορά την διακόσμηση σε ναυτικό-θαλασσινό στυλ αλλά και των αντίστοιχων cottage και cozy στυλ, που δεν είναι παρά σχεδόν πιστή αντιγραφή της country διακόσμησης, προσαρμοσμένης σε εξοχικά μικρά σπίτια, κατά βάση σε ορεινές τοποθεσίες, με την προσθήκη κυρίως περισσότερο έντονων και σκούρων χρωμάτων.Αν λοιπόν είστε λάτρεις της απλότητας, του λευκού και γενικά των ανοιχτόχρωμων αποχρώσεων και μια δόση ...ρομαντισμού πολύ θα σας άρεσε στους χώρους σας, διαμορφώστε το σπίτι σας ή το εξοχικό σε στυλ country χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά του, το ξύλο και το ύφασμα.

Ξύλο
Η παρουσία του καθολικά έντονη σε κάθε μορφή και εκδοχή, ειδικά δε στην αμερική αλλά και στην σκανδιναβία, η πλειοψηφία των σπιτιών αυτού του ύφους όχι μόνο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά είναι δομημένα με το ξύλο ως βασικό τους υλικό αντί για τσιμέντο, δίνοντας στους εσωτερικούς χώρους την μορφή της απόλυτα φυσικής συνέχειας της εξωτερικής τους εικόνας.
Έπιπλα λευκά ή σε ανοιχτόχρωμες απόχρωσεις του φυσικού ξύλου χρησιμοποιούνται ή αποκλειστικά ή πλαισιωμένα με κάποια σκούρα ξύλινα, μπαμπού ή και μεταλλικά κομμάτια.
Και μιλάμε πάντα για έπιπλα απλών γραμμών και κατά προτίμηση σε στυλ αντικέ, στο οποίο μπορείτε να μεταμορφώσετε οποιοδήποτε ξύλινο έπιπλο, με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.Τα έπιπλα ντουλάπες που διαθέτουν βιτρίνες, συρτάρια και ράφια, τραπέζια με επιφάνεια από παλιό ή άβαφτο ξύλο, μπερζέρες, εντελώς απλές ξύλινες καρέκλες, καναπέδες ντυμένοι εξ΄ολοκλήρου με ύφασμα και πάσης φύσεως χρηστικά αντικείμενα που μπορούν να μετατραπούν σε τραπέζια ή καθίσματα, από τα ... must του country στυλ.


Οι επενδεδυμένοι με ξύλο εσωτερικοί τοίχοι, επίσης από τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ύφους, είτε στο σύνολό τους είτε μέχρι ένα σημείο και με το υπόλοιπο μέρος τους βαμμένο ή επενδεδυμένο με ταπετσαρία.Ύφασμα
Ένα ύφος που βασίζεται, γενικά, σε λευκά και ανοιχτόχρωμα έπιπλα δεν θα μπορούσε παρά να αναζητά το ...χρώμα και την ζεστασιά του παρά κυρίως μέσω των υφασμάτων.
Καρώ, ριγέ, πάτσγουορκ, φλοράλ αλλά και εξ΄ολοκλήρου απαλοί ή αποκλειστικά έντονοι μονόχρωμοι συνδυασμοί, ανάλογα με τα γούστα σας, θα "δέσουν" τέλεια με τo country ύφος, σε όλους τους χώρους του σπιτιού.


Χρησιμοποιείστε υφάσματα λεπτά ή ζεστά, ανάλογα με τις εποχές, αλλά όχι "βαριά" με την έννοια του αυστηρού και ακριβού για καλύμματα, μαξιλάρια, κουρτίνες, τραπεζομάντηλα, παπλώματα και χαλιά που θα ταιριάξετε τις αποχρώσεις τους μ΄εκείνες των τοίχων εκτός φυσικά αν μείνετε πιστοί οπαδοί του ...κατάλευκου και στους τοίχους country, οπότε τίποτα δεν θα δεσμεύσει τις επιλογές σας σε κάθε είδους υφασμάτινο στοιχείο.


Η πρόταση μιας country κουζίνας, είναι αυτή που έχει κάνει γνωστό αυτό το όχι και τόσο διαδεδομένο στην χώρα μας διακοσμητικό στυλ ακόμα και σ΄όσους δεν έχουν καμιά σχέση και ενδιαφέρον για το θέμα εσωτερική διακόσμηση γενικά.
Στα καταστήματα του είδους ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες επιλογές θα βρείτε σίγουρα και κάποιες σ΄αυτό το "χωριάτικο" και με στοιχεία από παλιές εποχές κουζίνες.

Εντοιχισμένη ή ελεύθερης διάταξης, σε λευκό ή απόχρωση ξύλου μια τέτοια κουζίνα που ...σέβεται το στυλ της, οφείλει να διαθέτει έντονη την παρουσία του υφάσματος με ιδιαίτερη προτίμηση στα καρώ και ριγέ, να αφήνει πολλά από τα χρηστικά της σκεύη ...εκτεθειμένα σε δημόσια θέα και χωρίς να της λείπει καμμιά από τις σύγχρονες ανέσεις η γενική της ατμόσφαιρα να παραπέμπει λίγο ή περισσότερο στην κουζίνα της ....γιαγιάς.Θα το πετύχετε χρησιμοποιώντας "ρετρό" λεπτομέρειες σε επιμέρους στοιχεία της όπως τα πορτάκια των ντουλαπιών και τα χερούλια τους, τις μπαταρίες στις βρύσες, μια ανοιχτή εντοιχισμένη πιατοθήκη σε παλιό στυλ, κάποιο έπιπλο ντουλάπα/βιτρίνα σε αντικέ ύφος, με τη χρήση υφασμάτινης κουρτίνας αντί για πορτάκι σε κάποια χαμηλά ντουλάπια κλπ.
Έντονα χρώματα σε σερβίτσια και σκεύη που κάποια θα βρουν τη θέση τους σε βιτρίνες ή ράφια κι όχι κλεισμένα σε ντουλάπια, ξύλινα και μεταλλικά διακοσμητικά με αναφορές ...εξοχής, ένα ευρύχωρο τραπέζι και καρέκλες σε όσο πιο απλό στυλ, μερικά επίσης από τα στοιχεία που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά την εικόνα της country κουζίνα σας σ΄αυτό το παρόμοιο περιβάλλον μ΄εκείνο που η ...γιαγιά ντακ δημιουργούσε τις μηλόπιτές της :)

Και για αυτούς που ελαφρώς ...πανικοβάλλονται απ΄αυτή την εικόνα, χαλαρώστε δεν είναι παρά μία μόνο, ακραία και αμερικανογεννημένη αντίληψη του country στυλ όπως εξάλλου και η ίδια η ...γιαγιά ντακ.

Στην πραγματικότητα με βάση τα country στοιχεία μπορείτε να δημιουργήσετε μιας αληθινά απαράμιλλης κομψότητας, αισθητικής αλλά και λειτουργικότητας κουζίνα, ακόμα και χωρίς ...καρώ κουρτινάκια, αλλά που φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν θα ταιριάζουν τα πολλά inox στοιχεία, τα πολύ σκούρα γενικώς χρώματα και οι έντονες μοντέρνες αναφορές, αφού αν θα έπρεπε να εντάξουμε όλα τα επιμέρους διακοσμητικά στυλ στις κατηγορίες κλασσικό ή μοντέρνο είναι προφανές ότι και το country ανήκει, με την ευρεία έννοια, στις ...κλασσικού τύπου διακοσμήσεις.Στην ίδια ακριβώς απλή "χωριάτικη" αλλά καλαίσθητη γραμμή οφείλει να κινείται και έναμπάνιο σε country ύφος.
Kύρια χαρακτηριστικά του η ελεύθερα τοποθετημένη στον χώρο μπανιέρα, η έντονη και εδώ παρουσία του ξύλου σε τοίχους και έπιπλα και η χρήση κάθε είδους χρηστικού ή διακοσμητικού αντικειμένου που ανασύρει ...μνήμες από το παρελθόν.
Και επειδή φυσικά country χωρίς ...φύση δεν νοείται, προφανές ότι το συγκεκριμένο ύφος ξεκινά από τις αυλές και τους κήπους των σπιτιών που χαρακτηρίζει.Ξύλινα ή μεταλλικά έπιπλα σε πολύ απλές γραμμές, παλιά ή επεξεργασμένα έτσι ώστε να φαίνονται σαν τέτοια, πολύχρωμα μαξιλάρια, λευκό χρώμα σε κάθε εκδοχή, φυσικά υλικά σε όλα τα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία όπως ψάθα, καλάμι, πηλός και πέτρα και έντονες καθαρά country αναφορές με ξύλινες ζωγραφισμένες πινακίδες, ανεμοδείκτες, μεταλλικά φανάρια και κάθε είδους αγροτικά χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία που με μικρές μετατροπές χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά.

Με τον ίδιο τρόπο που οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να χωρέσει λίγο χώμα μετατρέπεται σε δοχείο φύτευσης, τα βασικά γνωρίσματα ενός εξωτερικού χώρου διακοσμημένου σ΄αυτό το στυλ, αλλά και η παρουσία των φυσικών λουλουδιών κι όχι μόνο εκείνων στα μοτίβα των υφασμάτων, κάνουν έντονη την παρουσία τους και στο εσωτερικό των σπιτιού, σε όλους τους χώρους και ανάλογα με τις εποχές.Και φυσικά, ζώντας μέσα στη φύση ο κύκλος των εποχών μοιραία καθορίζει την κάθε μέρα και δραστηριότητα, γι΄αυτό και το country "αγαπά" όσο κανένα άλλο ύφος τις εποχιακές διακοσμήσεις αλλάζει διαρκώς "πρόσωπα" ανάλογα με τα τερτίπια του καιρού και κυρίως τις "ιδιαίτερες" ημέρες, με αποκορύφωμα φυσικά την περίοδο των χριστουγέννων που τα πάντα σ΄έναν τέτοιο χώρο ντύνονται με τα χρώματά τους και αποπνέουν αμόσφαιρα γιορταστική και ακόμα πιο ζεστή και σπιτική απ΄όσο, έτσι κι αλλιώς, κάθε χώρος αυτού του ύφους διαθέτει εξ΄ορισμού.
Επειδή η παγκόσμια "διακοσμητική" αγορά που απευθύνεται το country στυλ είναι τεράστια αλλά στη χώρα μας ένα όχι ιδιαίτερα διαδεδομένο στυλ, στα εγχώρια καταστήματα ειδών επίπλων, σπιτιού και διακόσμησης περιορισμένα και "σκόρπια" τα είδη που θα βρείτε σε τέτοιο ύφος και συνήθως σε πολύ υψηλές τιμές, αντίθετα σε εκατοντάδες ηλεκτρονικές σελίδες για on line αγορές, η αντίστοιχη ποικιλία είναι τεράστια.
Σ΄αυτές τις συλλογές τέτοιων αντικειμένων μπορείτε όχι μόνο να προμηθευτείτε διακοσμητικά αντικείμενα σε country στυλ, ανάλογα με το γούστο και το ποσό που θέλετε να διαθέσετε, αλλά κυρίως να ...αντιγράψετε προτάσεις για το πως μόνοι σας θα φτιάξετε μόνοι σας αντίστοιχα κομμάτια χρησιμοποιώντας ύφασμα, ξύλο, φτηνά υλικά κατασκευών, χρώμα και κυρίως ...φαντασία και ...αγάπη για το σπίτι σας, αυτά εξάλλου είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το coyntry στυλ πολύ παραπάνω απ΄όλες τις διακοσμητικές λεπτομέρειες.

Η 10DECO | Διακόσμηση Εσωτερικού Χώρου εκτιμά και αναδημοσιεύει σε αυτό το Blog τα αξιόλογα κατά την κρίση της άρθρα του διαδικτύου αναφέροντας πάντα την πηγή: ioannabaltsaki.blogspot.gr
Από το Blogger.